Прогноз врожаю соняшника для України в новому сезоні більш оптимістичний, ніж для росії — аналітики

Згідно з оцінками USDA, частка України в світовій торгівлі соняшниковою олією в 2023/24 МР складе майже 41%, росії — 30%, повідомляє аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

Експорт олії (прогноз 2023/24 МР):

  • Україна — (-3% до 2022/23 МР, цей показник може бути вищим, якщо морський коридор працюватиме стабільно),
  • росія — (+10%, три сезони підряд відбувається збільшення експорту),

У 2024/25 МР прогноз урожаю від «УкрАгроКонсалт» для України виглядає більш оптимістично, ніж для росії, зазначає аналітик.

«А саме, базується на розширенні посівних площ, що навіть в умовах отримання середньої урожайності забезпечить приріст урожаю майже на 2% та експорт соняшникової олії не нижче поточного року», — додала Купрєєва.

росія в черговий раз заявляє про скорочення посівних площ соняшника (-2% до 2023/24 МР). За словами Купрєєвої, саме в новому сезоні існують всі передумови для реалізації цього сценарію, враховуючи підвищений інтерес аграріїв щодо вирощування сої, ріпаку та льону.

Читайте також: Старокостянтинівський ОЕЗ почав роботу. Завод не обмежуватиметься переробкою соняшника

  • Аграрії Кіровоградської області у 2024 році планують встановити рекорд з посіву соняшника. Посівні площі під культурою складатимуть 661 тис. га.
  • Асоціація «Укроліяпром» прогнозує загальний врожай основних олійних культур в Україні у 2024/25 МР на рівні 21 млн т. Це на 3,1% менше, ніж в 2023/24 МР (21,68 млн т).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus