Перші аукціони з оренди державних земель можуть відбутися влітку 2024 року — очільник ФДМУ

Перші аукціони з оренди державних земель можуть бути оголошені вже влітку 2024 року. Але наразі більш точний прогноз зробити неможливо.

Про це повідомив голова Фонду державного майна Віталій Коваль.

«Плануємо вийти на оголошення цих земельних аукціонів у липні 2024 р. Якщо зможемо це зробити раніше, то я похвалю команду», — заявив він.

Посадовець зазначив, що мова йде про відносно новий напрямок діяльності для ФДМУ.

Згідно з законодавством, якщо державне підприємство залишається прибутковим, воно має перетворитися на ТОВ, зберігши 100% частки держави й створивши наглядову раду. Таке підприємство автоматично отримує свою землю в оренду на 50 років і має щорічно сплачувати щонайменше 12% від її нормативно-грошової оцінки до бюджету.

Читайте також: У 2023 році обіг сільгоспземель в Україні збільшився на 58% — KSE

Якщо зазначені вимоги не будуть виконані, землю можуть вилучити та передати іншим фермерам в користування через систему Prozorro. Таким чином в Україні вирішили боротися зі схемами через які посадовці заробляли величезні гроші, штучно занижуючи обсяги отриманого врожаю.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus