Китай святкує, але на ринок вже поглядає: пропозиції на соняшник достатньо, олія стабільна, ціни на шрот тримаються

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу
Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Доброї Великої суботи, мої поважні читачи-аграрії! Таке світле прийдешнє свято, хочеться, щоб у ваших домівках був мир та спокій. А якщо бажати професійно, то нехай земля буде родюча, врожайність рекордна, угоди прибуткові й клієнти лояльні.

Хочется розпочати по традиції з огляду на суспільне, але якщо брати масштабно, то й розповідати особливо нічого. Розповім пару-трійку гарних новин, саме гарних, навіщо ж псувати настрій? Рада ЄС продовжила транспортний безвіз для України ще на рік, в Аргентині закінчилися портові страйки, й «мультики» можуть дихати, бо соєва продукція все ж таки поїде по світу, і на закуску, після більш ніж піврічного тренду, вже 2-й місяць поспіль індекс цін на продовольчі товари FAO показує нам ріст. З цим розібрались, їдемо далі по цінам:

Насіння соняшника

Це що за заворушка: одні кажуть що соняшник купити важко, інші кажуть що його достатньо для закінчення маркетинговового року. А я скажу так, хто шукає, той знайде, принаймні Телеграм канали рясніють пропозиціями. 

Як щодо попиту? На півдні 16,4-16,7 тис. грн з ПДВ, й без ПДВ в розсилках Одеса//Черно/Ізмаїл 325-335-340$. Центр 16,2-16,4 тис. грн з ПДВ, 15,9-16,2 тис. грн з ПДВ на Півночі нашої неньки. 

Хочете переробляти соняшник на заводі Кернела чи перевалювати зерно на їх терміналі? Розповідаємо, як холдинг заходить в сервіси
Читати також

Щодо наступного врожаю, бачу і чую одне й те саме. Наступного сезону «пан соняшник» буде не в фаворі, окрім того що аналітики зазначають, про більш низький рівень врожайності, так ще і фермер вирішує в цьому році зробити ставку на сою й кукурудзу. Грець з тим, аналітики кажуть, а ми спостерігаємо.

Соняшникова олія

Статичність спостерігається у цієї панночки на ринку. Звісно, є невеличка корекція вниз, в порівняння з цінами які були 2 тижні тому. При цьому 6 портів 970$ (то інфо на ранок пʼятниці якщо шо), тут повинен бути здивований смайлик. (Нафта десь внизу, соєва олія не радує, а активний попит Індії на олії тримає цей двіж)

Тож, дивіться самі: СРТ Велика Одеса 810-815$, FOB на Дунаї 835$, далі по географії Болгарія DAP\CIF Varna 860$, Туреччина CIF Mersin 870$ (різниця з Марморою й Ізміром на сьогодні складає 20$). 

До речі наші сусіди по морю кажуть, що у другому півріччі поточного року вони будуть нарощувати імпорт, причина тому — нестача сировини для виготовлення власної продукції, те саме стосується й шроту. Ця інфо не офіційна, але люди кажуть. 

Іспанія СIF 930$, Нідерланди СIF 935$, Індія СIF 930-940$, Єгипет СIF 880$ — це все про балк. КНР CIF 930$ контейнер, а ось як святкувати закінчать, побачимо їх ціни. З прочитанного мною за останній тиждень, я бачу що вони роблять акцент на рапсову продукцію, і нарощують імпорт саме цієї сировини (Канада заробила). Шановні жителі Піднебесної, так і у нас рапс не за горами, налітайте на форварди.

Шрот

Ну, тут я коротко. Ви самі бачите кормову групу на Чикаго, мої припущення, що вони і підтримують ціну зовні. А ось що нам показують покупці в Україні: CPT Велика вода 195-200$, FOB Велика вода 235$. Далі по дістенейшенам: Італія і Ізраїль на рівні 275$ на умовах СРТ, Іспанія 280$ CIF, а Марокко чувся трейд 290$ CIF (not bad). Більш того там ще є попит, може вони щось знають?

Китай, оскільки знов святкує, не дуже активний у своїх трейдах, але 305$ на умовах CIF можна зробити, якщо дуже хочется. (І ще, «кум свата брата» мені розказав, що незважаючи на свято йому дзвонили з People's Republic, і питали за обʼєм. Можливо, це теж дзвіночок? А можливо люди заморились святкувати і вирішили попрацювати).

На сьогодні все, в мене вже підійшла опара, я пішла пекти паски, робити крашанки й влаштовувати свято. Дуже хочется поділитись з вами проміннями доброти, любові і натхнення. Навіть якщо ви не святкуєте, навіть якщо десь сьогодні не складається чи настрій підводить, вірте у диво. Бути Добру!

Все буде Україна, все буде Агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Виконано за допомогоюDisqus