В Європі очікують дефіцит ріпаку. Як це вплине на українських виробників і ціни


Джерело фото: Latifundist.com

Схоже, цього року ріпак знову претендує на звання найрентабельнішої культури в Україні. А все через скорочення посівів в Європі та аномально теплу весну, яка також тисне на перспективи майбутнього врожаю там. Аналітики говорять, що компенсувати дефіцит ріпаку переробні заводи ЄС будуть за рахунок України та Австралії. Ці новини, звісно, не можуть не впливати на ціни. На біржі MATIF травневі ф’ючерси на новий врожай станом на 11 квітня стабілізувалися на рівні 450 €/т. Серпневі виросли на 3,5% — до 461 €/т або 495 $/т.

Наскільки вдалим для українських виробників ріпаку може бути сезон 2024 та на що треба звертати увагу при вирощуванні цієї олійної у світлі аномально теплих двох місяців весни?

Дефіцит ріпаку в ЄС. Як вплине на ціни?

Якби ви у сердині квітня подорожували Румунією та Болгарією, то стовідсотково б зупинилися, аби сфотографуватися на фоні квітучих полів ріпаку. Через аномально теплу весну цвітіння ріпаку в цих країнах почалося на 2-3 тижні раніше. Місцеві аграрії кажуть, що на розвиток рослин значно вплинув дефіцит вологи восени.

За прогнозами «Аргус-Агрітель», ЄС може зібрати 19,1 млн т ріпаку в новому сезоні, порівняно з 21,2 млн т минулого року. Причини — скорочення посівних площ через низькі ціни на цю олійну у 2023 році та зміни в законодавчому регулюванні. 

Христина Яворська

аналітикиня Argus Media

«Щодо цін в новому сезоні 2024-25, то на їх рівень будуть впливати декілька важливих факторів. Ціни в Європі знизилися минулого року через високу пропозицію на ринку, адже як і в Україні там зібрали високий врожай. Саме це, та багато змін в законодавчому регулюванні, вплинули на зменшення посівних площ у Європі в новому сезоні».

Христина Яворська також зауважила, що прогнозувати рівень врожайності ріпаку як культури завжди складно. Тому є можливою ситуація підвищеного попиту зі сторони європейських переробників, якщо врожай буде навіть нижче очікуваного при вже менших посівних площах

Це звичайно вплине на рівень цін в Україні, оскільки вони реагують на європейські ціни на біржі MATIF Euronext. 

Загалом ціни на ріпак в цьому сезоні коливалися на рівні з $380-410/т в портах на протязі останніх шести місяців з жовтня 2023 по квітень 2024. Останнім часом активність на ринку є низькою, адже основна частина минулорічного врожаю вже експортована або перероблена.

Христина Яворська

аналітикиня Argus Media

«За даними учасників ринку, ріпак нового врожаю контрактується в межах 400$/т з поставкою до глибоководних портів у серпні. При цьому не виключається можливість поставок і до портів Дунаю, в разі виникнення ускладнень в роботі великих портів через військові ризики».

Аналітикиня додає, що в Україні на рівень цін продовжать впливати логістика та можливість використання тих чи інших шляхів експорту.

Христина Яворська також відмітила, що зважаючи на низьку маржу переробки олійних на даний час, очікуються не такі високі рівні переробки ріпаку як минулого року та рекордного експорту ріпакової олії. Можна сказати, що український врожай будуть охоче імпортувати європейські переробники, особливо в першій половині сезону, коли Україна є основним постачальником до Європи, оскільки там очікується нижче виробництво. Це, звичайно, буде мати місце при нормалізації перевезень через західні кордони та при нормальному функціонуванні в першу чергу українських глибоководних портів.

ЄС може зібрати 19,1 млн т ріпаку в новому сезоні, порівняно з 21,2 млн т минулого року

Виробництво ріпаку в Україні

В Україні в цьому сезоні аграрії планують збільшити посівні площі ріпаку, але загалом це має не суттєво вплинути на об’єм виробництва, адже врожайність очікується дещо нижчою в порівнянні з минулим роком. 

За оцінками «Аргус-Агрітель», посівні площі в новому сезоні можуть сягнути 1,5 млн га, а виробництво 4,3 млн га. Що стосується експорту українського ріпаку, то він прогнозується приблизно на рівні 3,3 млн т.

У свою чергу продукт-менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків «Лімагрейн Україна» Артем Юр’єв говорить, що  посівна кампанія озимого ріпаку у сезоні 2023/2024 була ускладнена погодними умовами. Багато аграріїв планували йти в озимий ріпак через його рентабельність, але по факту було засіяно близько 1,3 млн га.

Артем Юр’єв

продукт-менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків «Лімагрейн Україна»

«Ми б могли і 1,5 млн засіяти озимого ріпаку, якби і в другій половині серпня була волога. Але, після середини серпня почалася посуха, і через дефіцит вологи у ґрунті частина аграріїв вирішила не сіятися, хоча насіння у них було закуплене. Тому і бачимо такі цифри по Україні».

За словами експерта, у північно-центральних регіонах деякі аграрії сіяли у сухий ґрунт з надією на майбутні опади. Наприклад, одне з господарств у Житомирській області висіяло 1,3 тис. га. З них 500 га встигло висіяти у вологий ґрунт. Решту сіяло під час посухи. Відповідно, сходи на пізніх посівах отримали тільки у листопаді — нерівномірні і без густоти. Сенсу залишати цей ріпак не було. 

В Україні починає квітнути ріпак. Як це вплине на майбутній врожай та як проходить посівна 2024 у світлі аномальної квітневої «спеки»
Читати також

Він також зауважив, що з початком великої війни в Україні дещо змінився розподіл посівних площ ріпаку по регіонам. До 2022 року на заході країни сіяли до 400 га, у центрі — 250 тис. га, а у південних регіонах площі варіювалися в залежності від наявності вологи у ґрунті під час посівної.

З початком великої війни на заході площі залишились плюс-мінус стабільними, а натомість центр наростив їх майже на 50%. Щодо південних регіонів, то хоча ми і втратили 150-180 тис. га потенційних площ через війну і окупацію, але змогли їх частково компенсувати збільшенням даної культури у структурі посівних площ.

Цього року озимі культури відновили весняну вегетацію раніше очікуваних термінів

Які гібриди ріпаку обирають аграрії?

У 2022 році на ринку збільшилася частка сортового насіння та F2, особливо у південних регіонах, де аграрії через близькість бойових дій не хотіли ризикувати і купувати дороге насіння. Але вже минулого року доля ринку гібридного насіння повернулася до довоєнного рівня. Як каже Артем Юр’єв, господарства знов змістили акцент на високопродуктивні гібриди, бо рівень врожайності сортового насіння та F2 був значно меншим.

У минулому сезоні популярністю користувалися такі гібриди «Лімагрейн», як Архітект, Амбассадор, ЛГ Конструктор КЛ, ЛГ Авірон. На останні два був найбільший попит у аграріїв з південних областей.

Артем Юр’єв

продукт-менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків «Лімагрейн Україна»

«Архітект — перевірений продукт, який вже 5 років продається на ринку України. Його багато хто знає, і на нього попит стабільний з року в рік. Амбассадор та ЛГ Авірон — відносно нові гібриди. На ринку України з’явилися два роки тому. Рік були у комерційних посівах, де показали максимальну врожайність, тому минулого року через шалений попит у нас навіть спостерігався певний дефіцит насіння цих гібридів».

ЛГ Конструктор КЛ минулого року вперше використовувався у комерційних посівах. І відразу компанія реалізувала 6 тис. посівних одиниць. Хоча, як зауважує експерт, при виведенні нового продукту на ринок в середньому реалізовується 1-1,5 тис. посівних одиниць. У цьому випадку гарно спрацювало сарафанне радіо з Європи. Даний гібрид користується популярністю в Угорщині, Румунії та Болгарії. Оскільки в Україні є власники агрокомпаній, які мають бізнес і в цих країнах, то вони відразу повірили, що у наших ґрунтово-кліматичних умовах цей гібрид теж принесе гарні врожаї.

Аномально тепла весна: на що звернути увагу?

Перші весняні місяці цього року аномально теплі. Артем Юр’єв проводить аналогію з 2021 роком, коли у березні було декілька днів потепління до 15-20℃, що сприяло активізації приховонохоботника, але практично всі господарства відмічали, що у пастках він був відсутній, і, відповідно посіви від цього шкідника не обробляли. Але він встиг відкласти яйця, з яких потім вилупились личинки і які впродовж вегетації нанесли серйозну шкоду стеблу, що вплинуло в кінцевому результаті на врожайність.

Схожі умови спостерігались і цієї весни, тому, в якості профілактики багато аграріїв профілактично починали працювати піретроїдами для уникнення негативного досвіду попередніх років. 

Ріпак

Стабільні врожаї: рекомендації по вибору гібридів

За словами Артема Юр’єва, в Європі 80% ринку засівається гібридами, стійкими до розтріскування. Щодо України, то у 2021-2022 рр. ними засівалося тільки 30%. «Інколи у нас запитують, чого у нас така різниця з Європою по середньому рівню врожайності. Так ось чому», — каже Артем Юр’єв.

Чому це важливо? Бо, висіваючи такі гібриди, аграрії страхують свої посіви від несприятливих погодних умов в кінці вегетації, коли через дощі, град, або просто через затримку збирання є ризик розтріскування та осипання насіння на нестійких гібридах. Інколи, втрати врожайності можуть сягати 100%. 

Також він радить звертати увагу на гібриди, стійкі до вірусу жовтухи турнепсу, який може знизити врожайність на 20-30%. Якщо раніше цю хворобу фіксували у західних та центральних регіонах, то зараз вона розповсюджена по всій Україні. В портфоліо «Лімагрейн» є достатньо гібридів з генетичною стійкістю до цього вірусу — Амбассадор, Артеміс, Аурелія, ЛГ Авірон, ЛГ Антігуа, Анністон, ЛГ Арнольд тощо.

Посівна 2024: на які культури роблять ставку LNZ Group, АГРОТРЕЙД, МХП, ТАС Агро, ПАЕК і Агрейн
Читати також

Під час посушливих умов навесні, коли ріпаку важко поглинати азот з ґрунту (а дефіцит азоту негативно впливає на розвиток та стан рослини), добре себе проявляють гібриди N-Flex. Вони дають стабільний врожай за різних умов забезпеченості азотом. До них відносяться ЛГ Авірон, ЛГ Аустін, ЛГ Антігуа та Амбассадор.

І ще один нюанс. Всі гібриди ріпаку відрізняються з точки зору придатності до різних термінів посіву. Є продукти рекомендовані для ранніх термінів посіву, які можна висівати з кінця липня і мають більш повільний осінній розвиток. А є більш для пізніх, які висіваються  у серпні-вересні, і за максимально короткий проміжок часу встигають наростити оптимальну вегетативну масу.

Артем Юр’єв

продукт-менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків «Лімагрейн Україна»

 «Дуже поширене явище, коли господарства в ранні терміни сіють швидкі гібриди і потім мають проблеми з переростанням. Навпаки, в пізні терміни сіють повільні гібриди, які не встигають сформувати оптимальну вегетативну масу та кореневу систему до приходу зими».

Плюс не вчасно вносять рістрегуляцію. Якщо сходи отримали рано і це швидкий гібрид, то перша рістрегуляція повинна бути максимальними дозами в період 3-4 листочків. А якщо господарство пропустило оптимальний термін внесення рістрегуляторів і вносить на таких гібридах по 6-8 листочку, то у такого ріпаку будуть проблеми з витягуванням кореневої шийки, переростяннями, гнилями і іншими хворобами. На жаль, ця проблема для України є глобальною, каже експерт.

Всі гібриди ріпаку відрізняються з точки зору придатності до різних термінів посіву

Що нового на ринку гібридів ріпаку?

Останні два роки «Лімагрейн» паралельно з Європою реєструє всі топові продукти по ріпаку і в Україні. В цьому році було презентовано 8 новинок. З них 5 мають маркування Stem health — «здорове стебло» (комбінація високої толерантності до вертицильозу, фомозу, циліндроспоріозу). Це гібриди ЛГ Армада, ЛГ Атакама, ЛГ Окленд, ЛГ Афродіта, ЛГ Академік.

Як пояснює Артем Юр’єв, фомоз сьогодні присутній по всій Україні. Вертицильоз — переважно на заході, але останнім часом багато випадків цієї хвороби у центральних регіонах. Ці хвороби значно зменшують врожайність ріпаку.

ЛГ Армада та ЛГ Атакама мають додаткове маркування Sclero-Flex. Тобто вони ще й мають високий рівень толерантності до склеротиніозу — небезпечної хвороби, яка розповсюджена переважно у центральній частині країни, де є достатньо вологи і сівозміна насичена спільними культурами, які переносять цю хворобу.

Перспективи вирощування ріпаку в Україні

Якщо раніше приблизно 90% ріпаку експортувалося з України в ЄС та Китай, то з початком великої війни ми потроху нарощуємо власну переробку цієї олійної. У травні 2023 року запустив з нуля переробний завод «Віктор і К». У переробку ріпаку пішли МХП, «Епіцентр Агро». Обидві компанії цього сезону збільшили площі під цією культурою. МХП до 37 тис. га (+4 тис. га), а «Епіцентр» удвічі — загалом під ріпаком 10% зембанку.

«Простіше переробити ріпак в Україні і потім вже олію експортувати в ЄС. Бо з експортом олії проблем набагато менше, ніж зерном», — резюмує Артем Юр’єв.

Наталія Родак, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus