Україна розробляє механізми підтримки молочної галузі, які дадуть бізнесу рівні з усіма учасниками ринку ЄС умови

Україна розробляє механізми підтримки виробників і переробників молока, які сприятимуть створенню рівних із конкурентами умов роботи на європейському ринку. Про це  під час підписання Меморандуму порозуміння між Спілкою молочних підприємств України (СМПУ) та Європейською молочною асоціацію (EDA), повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, пише Укрінформ.

«Лише один з багатьох необхідних кроків — збільшення з 30 квітня до 150 млн гривень максимальної суми підтримки виробників молока у межах програми «Доступні кредити 5-7-9%». Для кредитів на інвестиційні цілі (а це і про будівництво корівників та закупівлю тварин) передбачена пільгова ставка — 5 чи 7%, залежно від типу підприємства. А збільшення суми можливого кредиту — це вже про розбудову великого товарного виробництва, яке може бути економічно ефективним», — сказав Висоцький.

Україна, за словами Висоцького, працює над новими механізмами підтримки виробництва та переробки молока, які, поміж іншого, забезпечать бізнесу рівні з усіма учасниками європейського ринку умови. Для цього важливо продовжувати перемовини з європейськими партнерами — як на галузевому, так і на державному рівнях.

«У межах профільних асоціацій та об’єднань уже ведеться така робота. Однозначно, з точки зору переговорних команд, окрім представників держави, у перемовинах мають брати участь і представники бізнесу. Логічно, що через неможливість залучити до переговорного процесу сотні суб'єктів господарювання, виробники в цих командах мають бути представлені через свої асоціації. І ми розуміємо: якщо сектори (європейські та українські) між собою домовляться, то бюрократія — і з європейського, і з українського боку — ці домовленості затвердить», — наголосив Висоцький.

Меморандум порозуміння між українською та європейською галузевими асоціаціями підписали виконавчий директор СМПУ Арсен Дідур і генеральний секретар EDA Александр Антон.

Читайте також: Найбільший український виробник згущеного молока вийшов на європейський ринок

Поміж передбачених спільних заходів:

  • підтримка вільної торгівлі молочними продуктами та захист інвестицій в Україні;
  • довгострокова інтеграція українського молочного сектору до єдиного європейського ринку через спільну «дорожню карту»;
  • створення переліку «молочних потреб України» в контексті «Швидкої оцінки збитків та потреб» ЄС у межах Ukraine Facility;
  • старт діалогу між Україною та Євросоюзом щодо шляхів інтеграції українського молочного сектору та сільського господарства в межах дискусій про рамки інтеграції України до майбутньої Спільної аграрної політики ЄС (CAP27).
Виконано за допомогоюDisqus