ЄС може збільшити перелік української агропродукції, на яку поширюватимуться захисні заходи

Комітет постійних представників Європейського Союзу на рівні послів (Coreper) розпочав формальне обговорення щодо продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік. Водночас за ініціативою кількох країн-членів ЄС може поширити «винятки» на поставки до ЄС, окрім пшениці, насіння ріпаку й соняшнику, ще кукурудзи, вівса, круп та меду.

Про це пише Укрінформ.

Представник Бельгійського головування в ЄС повідомив, що до товарів, щодо яких можуть застосовуватися «автоматичні» захисні заходи, пропонується включити також овес, кукурудзу, крупи й мед. 

При цьому термін активації таких захисних заходів пропонується зменшити з 21 до 14 днів. Додаткові параметри, які можуть активувати такі обмеження, як очікується, можуть бути прийняті стосовно пшениці та інших зернових культур. Водночас країнам-членам пропонується ввести  жорсткіший контроль за імпортом зернових культур та соняшнику. Єврокомісії буде запропоновано посилити контроль за обсягами поставок цих товарів з України, та своєчасно вживати заходів із запобігання дестабілізації європейського аграрного ринку.

Читайте також: Сольський: Україна готова прийняти систему ліцензування експорту агропродукції до Польщі, але тільки для 4 товарів 

«Як ми розуміємо, деякі з делегацій усе ще не повністю задоволені наданими пропозиціями, що були погоджені в рамках тристоронніх переговорів. Деякі з них хотіли б введення ще більш жорсткого захисту, в той час як інші хотіли б зберегти обсяг автономних заходів у торгівлі з Україною», — зазначив представник Бельгійського головування ЄС.

Після обговорення на рівні послів компромісні рішення, якщо будуть знайдені, будуть передані для консультацій в європейські столиці. Остаточне рішення, як очікується, буде оприлюднене в середу ввечері.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus