Європейські фермери занепокоєні зростаючим імпортом продуктів птахівництва з України

Птахівництво Євросоюзу занепокоєне загостренням проблеми імпорту м'яса птиці та яєць з України. На засіданні робочої групи фермерського обʼєднання Copa-Cogeca польська делегація зазначила, що ціни на бройлерів починають падати через збільшення виробництва восени та імпорту з України. Проблема полягає в стабільно високих витратах виробництва.

Про це пише видання Farmer.pl.

У серпні 2023 року Польща отримала статус країни, вільної від пташиного грипу. У жовтні 2023 року цей статус було втрачено. Цього року через ВГП у Польщі було забито понад 1 мільйон птиці.

Читайте також: Польща зацікавлена в поставках сої з України — Асоціація Польська соя

Загальний імпорт яєць до ЄС склав: 29 451 тонн, +140%. порівняно з відповідним періодом минулого року та на 755% більше порівняно з аналогічним періодом 2021 року (до лібералізації торгівлі).

«Учасники Copa та Cogeca підкреслили, що добре розуміють важливість підтримки українських колег-аграріїв і не виступають проти майбутньої інтеграції України в ЄС. Однак, враховуючи стрімке та безперервне зростання експорту, слід запровадити поріг імпорту, який призведе до автоматичного запуску захисних заходів», — пише видання.

Учасники зустрічі запропонували захисні заходи для будь-якого сільськогосподарського товару, щойно імпорт з України в певному кварталі перевищить середній квартальний показник імпорту 2022 р. Будь-яка продукція, імпортована вище середнього квартального рівня, повинна автоматично підлягати транзиту лише за межі ЄС, ввжають фермери.

Нагадаємо, українські виробники мʼяса птиці зможуть експортувати продукцію до Кувейту.

Виконано за допомогоюDisqus